Ontslag op staande voet na bedreiging werkgever – Anema Salaris & Advies

Geplaatst om 04:00 op 29 juni 2017 door Alle Jan Anema

Ontslag op staande voet na bedreiging werkgever

Ontslag op staande voet mag alleen worden gegeven als er een dringende reden voor het ontslag is. Bovendien moet het ontslag onverwijld worden meegedeeld met opgave van de reden.

Volgens de kantonrechter vormt bedreiging van de werkgever door een werknemer een voldoende dringende reden voor een ontslag op staande voet. De kantonrechter wees het verzoek van de ontslagen werknemer om het gegeven ontslag te vernietigen af.
In hoger beroep oordeelde het hof dat de werknemer in een e-mail aan zijn werkgever een serieus en ernstig dreigement had geuit. Deze bedreiging vond het hof zodanig dat van de werkgever niet verlangd kon worden dat hij de arbeidsovereenkomst liet voortduren. In de ontslagbrief heeft de werkgever duidelijk aangegeven wat de dringende reden voor het ontslag was. De ontslagbrief is de dag na ontvangst van de e-mail van de werknemer verstuurd. Volgens het hof was dat voldoende voortvarend. Omdat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld was het betalen van een transitievergoeding door de werkgever aan de werknemer niet aan de orde. Aan een veroordeling tot betaling van een billijke vergoeding aan de werknemer kwam het hof al helemaal niet toe. Daarvoor is ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever een vereiste.

Arbeidsrecht van Anema

10 oktober 2019

De doelstelling van de Wet aanpak schijnconstructies (Was) is het voorkomen van oneerlijke lees meer

29 november 2018

Ontslag op staande voet is een ingrijpende maatregel met verstrekkende gevolgen voor de werknemer. lees meer

Stel uw vraag aan de specialisten van Anema. Wij helpen u graag.

Stel uw vraag